Les fumonisines són micotoxines, productes del metabolisme secundari d’alguns fongs, produïdes per Fusarium verticillioides, Fusarium proliferatum i altres espècies del gènere Fusarium, que es poden trobar com a contaminants naturals en cereals de tot el món, especialment en el panís (blat de moro). Les fumonisines són compostos polars molt estables que es classifiquen en cinc grups: A, B, C, P i H. Les fumonisines del grup B són les més comunes en la natura, i la més freqüent del grup és la B1, encara que també s’han detectat les fumonisines B2 i B3 en els aliments. També són rellevants les formes modificades de les fumonisines, representades per fumonisines del grup B hidrolitzades (HFB) o parcialment hidrolitzades (pHFB), formades per hidròlisi alcalina.
El Comitè Científic de l’Alimentació (Comissió Europea) va ratificar l’any 2014 el nivell d’ingesta provisional màxim tolerable de 2 µg/kg pes corporal / dia, que va establir el Comitè Mixt FAO/OMS d’Experts en Additius Alimentaris (JECFA) el 2011. El 2018, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) en va fer una avaluació i va establir una ingesta diària tolerable grupal (IDT) per a les fumonisines B1, B2, B3 i B4 d’1 μg/kg pes corporal / dia.