Els alcaloides del tropà són metabòlits secundaris que es troben de manera natural en plantes de les famílies Brassicaceae, Cucurbitaceae, Erythroxylaceae i Solanaceae. S’han identificat més de 200 compostos diferents d’alcaloides del tropà en diverses plantes, alguns dels quals tenen propietats farmacològiques i s’han utilitzat durant segles en medicina humana.
La cocaïna, que es troba a les eritroxilàcies, és la substància més coneguda d’aquest grup, però, a escala europea, únicament la hiosciamina i l’escopolamina tenen importància com a contaminants alimentaris i es troben, en un alt contingut, en plantes de la família de les solanàcies (principalment, en els gèneres Datura, Brugmansia, Hyoscyamus i Atropa). L’atropina, per exemple, és la mescla racèmica de (-)-hiosciamina i de (+)-hiosciamina. En general, els alcaloides del tropà són compostos sòlids a temperatura ambient, incolors i solubles en dissolvents orgànics i en l’aigua. Els AT són fàcilment absorbits a través de la pell i/o les mucoses, i presenten una biodisponibilitat oral elevada. En el cas de la hiosciamina, aquesta arriba fins al 90%, mentre que la biodisponibilitat de la escopolamina és inferior, d’entre un 10 i un 50%.
L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) l’any 2013 va establir una dosi aguda de referència de grup de 0,016 μg/kg pes corporal/dia expressada com la suma de (-)-hiosciamina i (-)-escopolamina.