Els alcaloides de la pirrolizidina (AP) són toxines naturals que les plantes biosintetitzen en el seu metabolisme secundari com a mecanisme de defensa davant dels herbívors. S’han descobert uns 600 AP diferents que es troben en multitud de plantes, la gran majoria dels quals pertanyen a 5 famílies botàniques: Asteraceae, Boraginaceae, Fabaceae, Orchidaceae, Apocynaceae. Des del punt de vista químic, l’estructura bàsica dels AP és l’anella de pirrolizidina, conformada per dues anelles pirrole (C4H5N) fusionades amb un àtom de nitrogen com a pont. La insaturació, l’esterificació o la ramificació d’aquesta anella són característiques estructurals que determinen la toxicitat dels AP, essent els 1,2 insaturats els que presenten genotoxicitat i carcinogenicitat. L’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) l’any 1976 va classificar certs AP com a substàncies possiblement carcinògenes per a l’ésser humà (grup 2B).
L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va establir, l’any 2011, un BMDL10 per excés de risc de càncer la ingesta de 70 μg/kg de pes corporal/dia de lasiocarpina. En una reavaluació posterior, l’any 2017 va fixar com a punt de referència la ingesta de 237 μg/kg pes corporal/dia d’AP considerant el risc d’efectes carcinògens. Per als efectes aguts aquell mateix any també es va fixar com a límit la ingesta d’entre 1 i 3 mg/kg pes corporal/ dia d’AP.