El gènere Trichinella és un paràsit circular que pertany a la classe Nematoda, també coneguts com a cucs rodons, i diverses espècies d’aquest gènere són els agents causants de la triquinel·losi (o triquinosi).
Els mamífers són els hostes més importants per a Trichinella. Les larves d’aquest paràsit s’enquisten al teixit muscular i es localitzen fonamentalment en els músculs estriats de més activitat i, per tant, de més concentració d’oxigen (pilars diafragmàtics, músculs masseters, intercostals, linguals, oculars, etc.). Es poden mantenir durant anys al múscul esquelètic de l’hoste, fins que siguin consumides per un nou animal o persona. Un cop s’ingereixen, les larves viables envaeixen l’epiteli de l’intestí prim, on generen noves larves que, des de l’intestí, migren per tot el cos de l’hoste a través de la circulació limfàtica i sanguínia fins a introduir-se als músculs esquelètics, on la majoria d’espècies formen quists i poden ser ingerides pel següent hoste.
Sis espècies tenen la particularitat d’estar encapsulades als músculs: Trichinella spiralis, T. nativa, T. britovi, T. murrelli, T. nelsoni i T. patagoniensis. Hi ha tres espècies no encapsulades: T. pseudospiralis, T. papuae i T. zimbabwensis. Trichinella spiralis es considera l’espècie més patògena i és la causant de més malalties humanes a tot el món.
A la península Ibèrica es presenten Trichinella spiralis i Trichinella britovi. Trichinella spiralis infecta porcs domèstics i salvatges, senglars i rosegadors, mentre que Trichinella britovi es presenta preferentment en carnívors silvestres.
Hi ha una gran varietat d’animals que són reservori de Trichinella, entre d’altres, porcs, gossos, gats, cavalls, rates i animals salvatges com ara porcs senglars, llops, guineus i ossos.
Trichinella spiralis es transmet de forma accidental a l’home per la ingestió de carn amb larves enquistades viables que s’alliberen a l’estómac.
El rang òptim de temperatura per al creixement del paràsit és de 35 a 40 °C. Les larves poden sobreviure en un rang de temperatures que va aproximadament de 0 a 50 °C. Pel que fa al pH, el valor òptim es troba entre 6,5 i 7. Les larves són capaces de sobreviure en un rang de pH entre 5,5 i 8. En relació amb l’activitat d’aigua (aw), el valor òptim és un nivell superior a 0,98. Una aw inferior a 0,85 pot reduir significativament la capacitat de supervivència del paràsit.
S’estima que la ingestió de 5 larves presenta una probabilitat mitjana de l’1% de símptomes observables de la malaltia; la ingestió de 10 larves, un 7,5% de possibilitats, i la ingestió de 100, larves, un 45% de possibilitats.