En el supòsit d’un accident nuclear o emergència radiològica, el control dels aliments i de l’aigua és una de les primeres mesures dels protocols internacionals d’actuació, tant pel que fa a l’exportació com al consum.
Mesures a adoptar per minimitzar l’impacte d’un accident nuclear o radiològic en l’agricultura (Mesures de la FAO/IAEA)1,4
- Protegir els vegetals i els farratges per a animals amb lones o plàstics.
- Estabular els animals.
- Recol·lectar tot allò que estigui madur i emmagatzemar-ho.
Si les autoritats no adverteixen el contrari:
- NO consumir ni llet ni vegetals de la zona.
- NO sacrificar animals.
- NO processar ni distribuir productes alimentaris.
- NO pescar ni caçar a les zones afectades, ni recol·lectar bolets ni fruits silvestres.
Les mesures a adoptar en àrees potencialment contaminades són:
- NO utilitzar el reg.
- Evitar la contaminació directa d’aliments o altres productes agrícoles.
- NO cremar cap material que hagi estat exposat a l’aire (incloent-hi la fusta emmagatzemada).
- NO afavorir la dispersió de partícules en l’aire amb pràctiques com ara l’arada.
S’ha demostrat que els nivells d’intervenció establerts de conformitat amb els principis existents de control de la contaminació dels aliments, com ara els nivells internacionals d’intervenció establerts per la FAO en cas de contaminació dels aliments per radionúclids (IRALF), proporcionen la seguretat necessària als consumidors i faciliten el comerç de productes alimentosos. Els plans per a una resposta d’urgència a tota emissió o descàrrega accidental de materials radioactius han d’incloure l’aplicació dels IRALF als aliments que són objecte de comerç internacional i, si escau, de comerç intern4.
Arran dels accidents nuclears de Txernòbil (24/04/86) i del Japó (11/03/11), es van establir condicions especials per a la importació de productes agrícoles, de pinsos i d’aliments originaris de tercers països10,11.
Des de finals de la dècada de 1980, els Reglaments EURATOM, R (UE) 2016/52, regulen les concentracions de radionúclids en els aliments comercialitzats internacionalment després d’una emergència nuclear o radiològica1,2,4,7.
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN), únic organisme competent a l’Estat espanyol en aquesta matèria, estableix els principis, criteris i normativa que regulen la seguretat nuclear. La seva activitat reguladora abasta totes les fases de la vida de les instal·lacions nuclears que es duen a terme a l’Estat: ubicació, projecte, control i funcionament correcte i desmantellament, incloses les activitats del cicle del combustible nuclear3.
Els estats membres de la Unió Europea informen a la Comissió de tots els resultats analítics a través del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) i del Sistema Comunitari d’Intercanvi d’Informacions Radiològiques Urgents (ECURIE)8.