Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Les biotoxines marines són compostos tòxics produïts per algunes espècies de microalgues, principalment del grup de les diatomees i els dinoflagel·lats que s’acumulen en els mol·luscs bivalves, crustacis, gasteròpodes i peixos. Els dinoflagel·lats són responsables de la producció de la majoria d’aquestes toxines, encara que només unes poques dotzenes d’espècies dels milers de dinoflagel·lats identificats fins ara se sap que produeixen aquests metabòlits tòxics. Els episodis tòxics es produeixen principalment amb l’increment significatiu de la concentració d’una població d’alguna de les espècies tòxiques en aigües marines, de manera que s’origina una acumulació de biotoxines en els organismes marins.

Les biotoxines marines es classifiquen en deu grups: azaspiràcids (AZA), brevetoxines (BTX), imines cícliques (IC), àcid domoic (DA), àcid ocadaic (OA), ciguatoxines (CTX), pectenotoxines (PTX), saxitoxines (STX), yessotoxines (YTX) i tetrodotoxines (TTX), que causen diferents símptomes. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va establir l’any 2009 dosis de referència aguda (ARfD) per a algunes d’aquestes toxines.

Per als azaspiràcids (AZA), el límit és de 0,2 µg/kg pes corporal, mentre que per a l’àcid ocadaic (OA) i els seus anàlegs és de 0,3 µg/kg pes corporal. L’àcid domoic (DA) i els seus isòmers tenen un límit de 30 µg/kg pes corporal. En el cas de les saxitoxines (STX), el límit és de 0,5 µg/kg, i per a les pectenotoxines (PTX) és de 0,8 µg/kg pes corporal. Finalment, les yessotoxines (YTX) tenen un límit de 25 µg/kg pes corporali la tetradotoxina (TTX) de 0,25 µg/kg pes corporal. Altres grups, com les brevetoxines (BTX) i les imines cícliques (IC), encara no tenen límits d’ingesta establerts per l’EFSA.

Les biotoxines marines suposen un risc alimentari atès que s’acumulen en productes de la pesca, i donen lloc a diferents símptomes i graus d’intoxicació (des de símptomes lleus fins a la mort) depenent de la naturalesa de la toxina consumida, la concentració i les característiques del consumidor afectat. En funció de la simptomatologia que provoquen les biotoxines marines es classifiquen en els següents grups:

  • ­ Intoxicació paralitzant per marisc (PSP): causada per neurotoxines alcaloides solubles en aigua que s’acumulen en mariscs, especialment en mol·luscs bivalves. La principal toxina implicada és la saxitoxina (STX) i la simptomatologia és variada, amb símptomes entre un lleuger formigueig i la paràlisi respiratòria entre 2 i 12 hores després del consum.
  • ­ Intoxicació amnèsica per marisc (ASP): el quadre clínic no sempre inclou l’amnèsia, i en destaca la neurotoxina àcid domoic (DA), que és soluble en l’aigua i no proteica.
  • ­ Intoxicació diarreica per marisc (DSP): principalment associada al consum de bivalves i causada per un grup de toxines de tipus polièter solubles en lípids que inclou l’àcid ocadaic (AO) i les dinofisistoxines (DTX).
  • ­ Intoxicació neurotòxica per marisc (NSP): en aquest grup s’inclouen toxines de tipus polièter solubles en lípids anomenades “brevetoxines”, que són tòxiques per a peixos, ocells i mamífers, però no per a bivalves.
  • ­ Intoxicació azaspiràcida per marisc (AZP): causada per la toxina azaspiràcid, soluble en lípids i altres derivats (AZAs).
  • ­ Intoxicació de ciguatera per consum de peix (CFP): causada per la ciguatoxina; els seus símptomes poden ser tant aguts com crònics i poden comprendre efectes gastrointestinals, cardiovasculars o neurològics. És la biotoxina marina que presenta més casos arreu del món.
  • ­ Intoxicació per tetradotoxina (TTX): es troba principalment en peixos globus; aquesta toxina pot ser letal i causa símptomes com paràlisi, dificultat respiratòria i, en casos greus, la mort.

Les biotoxines marines són contaminants químics produïts per certs tipus de microalgues. El clima i la temperatura dels ambients aquàtics influencien el creixement d’aquests microorganismes productors, que en ocasions poden arribar a formar les anomenades “marees vermelles”, a causa del creixement descontrolat, i poden afectar als organismes marins que se’n alimenten, bioacumulant quantitats més elevades de toxines.

Els mol·luscs més freqüentment implicats són les cloïsses, els musclos i, ocasionalment, les petxines de pelegrí i les ostres. En aquest grup de mol·luscs s’han descrit les intoxicacions paralitzant (PSP), diarreica (DSP), neurotòxica (NSP) i amnèsica (ASP).

Les ciguatoxines s’acumulen al llarg de la cadena tròfica marina, i s’han descrit fins a 400 espècies de peixos d’aigües tropicals i subtropicals com a potencials portadors de ciguatoxina. Entre aquests destaquen la barracuda, l’anfós, la círvia o el verat.

Segons el Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), a Europa es van produir, entre els anys 2020 i 2023, dues alertes per la presència de toxines PSP, set alertes per la presència de toxines DSP, dues alertes per la presència de toxines ASP i una per ciguatera. Els principals aliments implicats van ser mol·luscs bivalves.

La intoxicació per biotoxines marines presenta una àmplia distribució geogràfica: se’n descriuen casos al Japó, Europa, Sud-Amèrica i Nova Zelanda. Les intoxicacions per biotoxines marines en mariscs representen el 7,4% de les intoxicacions d’origen marí als Estats Units.

Els mol·luscs bivalves, els equinoderms, els tunicats, els gasteròpodes marins i els peixos són susceptibles d’acumular biotoxines. Les intoxicacions per biotoxines marines no estan exclusivament relacionades amb els mariscs, ja que els peixos també poden ser vectors dels contaminants. Aquests es troben associats principalment a ciguatoxines i, en menor mesura, a les DSP a causa del consum de dinoflagel·lats tòxics.

La principal mesura preventiva per evitar intoxicacions és el control de l’aigua de les zones de producció i extracció de marisc per tal de detectar episodis de contaminació, fet que comporta el tancament de les zones i la prohibició de l’extracció i comercialització del marisc.

La Comissió Europea va emetre, l’any 2017, una guia de principis de bones pràctiques per a la classificació microbiològica i el monitoratge de les àrees de producció de mol·luscs bivalves. En aquesta es fa èmfasi en la necessitat de monitorar la presència i concentració de toxines en ambients aquàtics per tal de prendre les mesures adequades, tot classificant les zones de producció en A, B i C. Les zones classificades com a A presenten una contaminació més baixa per biotoxines marines, mentre que les zones classificades com a C presenten una contaminació més alta.