Les biotoxines marines són compostos tòxics produïts per algunes espècies de microalgues, principalment del grup de les diatomees i els dinoflagel·lats que s’acumulen en els mol·luscs bivalves, crustacis, gasteròpodes i peixos. Els dinoflagel·lats són responsables de la producció de la majoria d’aquestes toxines, encara que només unes poques dotzenes d’espècies dels milers de dinoflagel·lats identificats fins ara se sap que produeixen aquests metabòlits tòxics. Els episodis tòxics es produeixen principalment amb l’increment significatiu de la concentració d’una població d’alguna de les espècies tòxiques en aigües marines, de manera que s’origina una acumulació de biotoxines en els organismes marins.
Les biotoxines marines es classifiquen en deu grups: azaspiràcids (AZA), brevetoxines (BTX), imines cícliques (IC), àcid domoic (DA), àcid ocadaic (OA), ciguatoxines (CTX), pectenotoxines (PTX), saxitoxines (STX), yessotoxines (YTX) i tetrodotoxines (TTX), que causen diferents símptomes. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va establir l’any 2009 dosis de referència aguda (ARfD) per a algunes d’aquestes toxines.
Per als azaspiràcids (AZA), el límit és de 0,2 µg/kg pes corporal, mentre que per a l’àcid ocadaic (OA) i els seus anàlegs és de 0,3 µg/kg pes corporal. L’àcid domoic (DA) i els seus isòmers tenen un límit de 30 µg/kg pes corporal. En el cas de les saxitoxines (STX), el límit és de 0,5 µg/kg, i per a les pectenotoxines (PTX) és de 0,8 µg/kg pes corporal. Finalment, les yessotoxines (YTX) tenen un límit de 25 µg/kg pes corporali la tetradotoxina (TTX) de 0,25 µg/kg pes corporal. Altres grups, com les brevetoxines (BTX) i les imines cícliques (IC), encara no tenen límits d’ingesta establerts per l’EFSA.