Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

El cadmi és un metall pesant que es troba a l’ambient provinent de fonts naturals (com les emissions volcàniques i l’erosió de les roques) i fonts antropogèniques (com la indústria i l’agricultura). Normalment, es genera com a subproducte durant els processos d’extracció de metalls com el zinc, el plom o el coure. El cadmi té moltes aplicacions industrials com anticorrosiu o semiconductor, i es fa servir en la fabricació de pigments, revestiments metàl·lics i aliatges, així com en molts tipus de soldadura, en bateries de níquel i cadmi o en galvanotècnia. També es fa servir com a catalitzador en alguns processos industrials.

Un cop alliberat al medi, el cadmi es distribueix per sòls i aigües, des d’on passa amb molta facilitat als vegetals, que són una de les principals vies d’entrada del contaminant en la cadena tròfica. Alguns cereals com l’arròs o el blat el concentren selectivament, i en poden arribar a acumular quantitats importants.

L’absorció del cadmi en l’aparell digestiu és baixa (5-10 %). No obstant això, el cadmi s’acumula en l’organisme, principalment en el fetge i el ronyó, amb una vida mitja estimada d’uns 20-30 anys en humans.

L’any 1992 l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) va classificar el cadmi com a carcinogen per als humans (grup 1).

El Comitè Mixt FAO/OMS d’Experts en Additius Alimentaris (JECFA) va establir l’any 1988 una ingesta setmanal tolerable provisional (ISTP) de 7 µg/ kg de pes corporal. En una posterior reavaluació, realitzada l’any 2009, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) en va recomanar una ingesta setmanal tolerable (IST) de 2,5 µg/kg de pes corporal.

El cadmi té com a òrgan diana els ronyons, on s’acumula i pot causar disfuncions renals. Després d’una exposició perllongada i/o alta al cadmi es pot produir una disminució de la taxa de filtració glomerular i, finalment, provocar una insuficiència renal. També pot causar la desmineralització òssia, ja sigui a través de dany a l’os, directament o indirectament, a conseqüència d’una disfunció renal.

Hi ha evidències de la seva influència en el desenvolupament d’alguns tipus de càncer de l’aparell reproductor masculí, de pulmó, de bufeta i de mama. D’acord amb l’EFSA, alguns subgrups de població específics com els vegetarians i els infants poden presentar una exposició més elevada a aquest contaminant, fet que pot ocasionar que s’arribi a superar la IST.

El cadmi es transmet als aliments principalment a través de la seva acumulació en plantes i animals. Aquest metall pesant es pot acumular en els sediments de rius i llacs, així com en animals aquàtics, i poden arribar-se’n a produir concentracions molt més altes que en l’aigua. Les plantes, especialment les de fulla verda, absorbeixen el cadmi del sòl, amb una major absorció en sòls sorrencs i no calcaris. Els animals que s’alimenten d’aquestes plantes o d’altres animals contaminats també poden acumular cadmi, especialment en òrgans com el fetge i els ronyons.

Segons les dades del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), entre els anys 2020 i 2023 es van comunicar 87 alertes per la presència de cadmi. Els principals aliments implicats han estat els productes de la pesca i el marisc, seguits de les fruites, els vegetals i els cereals. També s’han produït alertes relacionades amb els materials en contacte amb els aliments (MECA).

L’any 1968, al Japó es va declarar un enverinament crònic per cadmi en una població propera a la conca del riu Jinzu. La causa de l’enverinament es va produir per l’extracció minera de metalls pesants i la contaminació de l’aigua per al reg de cultius de verdures i arròs, i del peix de la zona de la conca d’aquest riu.

Els nivells més elevats de cadmi es detecten en les vísceres animals, seguides del peix i el marisc,  els vegetals, les fruites seques i els llegums. En el cas de les vísceres animals, no se’n consumeixen en gran quantitat, per la qual cosa no representen una gran aportació de cadmi a través de la dieta.

Les mesures de control del cadmi per a reduir-ne la presència en aliments inclouen recomanacions de pràctiques agrícoles específiques, com l’ús de calç per a reduir la disponibilitat del cadmi en el sòl, l’ús d’aigües no contaminades per cadmi o la selecció de cultius que tendeixin a acumular menys aquest contaminant. Durant el processament dels aliments, també es recomana que les eines i els equips que s’utilitzin per a la producció no siguin ni galvanitzats ni recoberts de cadmi.