Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Els colorants Sudan són una família de colorants sintètics que contenen un grup azo (−N = N−) que normalment s’utilitzen per tenyir plàstics i altres materials sintètics. Des del 2002, s’han detectat quatre d’aquests tipus de colorants en alguns productes alimentaris, el Sudan I, II, III i el Sudan IV (o vermell escarlata). Cap d’aquests colorants està autoritzat per a l’ús alimentari a la Unió Europea (UE) i, per tant, no està permès incorporar-lo en els aliments. Fer-ne un ús fraudulent té la finalitat d’incrementar i mantenir el color del producte.

L’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) l’any 1987 va considerar que el colorant Sudan no es podia classificar per la seva carcinogenicitat a causa de la insuficient evidència (grup 3).

Tot i la classificació de la IARC, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) considera que sí que hi ha evidència experimental que el colorant Sudan I és genotòxic i carcinogen, i suposa que els colorants Sudan II, III i IV, a causa de la similitud química que tenen amb el primer, poden ser potencialment genotòxics i possiblement carcinògens.

Els colorants Sudan s’afegeixen a productes alimentaris, principalment a condiments, salses i espècies per tal d’intensificar-ne el color. Les partides que contenen el contaminant són originàries de països de fora de la UE, particularment països asiàtics i de l’antiga URSS. També se n’ha trobat presència en plats preparats produïts a la UE, probablement per un ús d’espècies i condiments importats.

Durant el trienni 2003-2005 es van produir un gran nombre d’alertes relacionades amb aquest contaminant, i la UE va exigir un certificat d’anàlisi que acompanyés l’entrada de determinats productes importats de països asiàtics.

Tanmateix, segons les dades del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), entre el 2020 i el 2024 s’han comunicat 20 alertes per presència de colorant Sudan en aliments. Els aliments implicats en aquestes alertes han estat herbes i espècies, juntament amb olis, principalment l’oli de palma.

Els principals aliments associats a la presència de colorants Sudan són espècies com el pebre vermell, el curri, el xili o la cúrcuma; condiments a base de mescles d’espècies; salses importades; fruita confitada; olis vegetals com l’oli de palma i plats preparats amb salses.

Incorporació d’aquest perill en el sistema d’autocontrol de l’empresa, per exemple, mitjançant el control de proveïdors que prevegi l’anàlisi de colorants Sudan, especialment de les espècies i condiments d’origen extracomunitari.