La prevenció de la presència de cossos estranys en els aliments es fa a través de l’aplicació de les guies de pràctiques correctes d’higiene i/o del sistema d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC). En qualsevol cas els perills físics han de ser sempre objecte de l’avaluació de risc que es fa quan volem garantir la seguretat alimentària en qualsevol activitat de la cadena alimentària.
Els plans de selecció de proveïdors, de manteniment de les instal·lacions i els equips, el de control de plagues, així com el de neteja i desinfecció pel que fa a l’eliminació de la brossa de les superfícies o els llocs que poden suposar la incorporació de cossos estranys als aliments, esdevenen fonamentals per evitar la presència de cossos estranys en el producte final.
Hi ha normes de caràcter voluntari, com les ISO, que poden contribuir a aquesta prevenció.
L’anàlisi del risc dels perills físics requereix establir per a totes les etapes de processament d’aliments les condicions en les quals els cossos estranys són susceptibles de ser introduïts accidentalment en els productes alimentaris, tant si són cossos estranys endògens com si són exògens. Cal conèixer quins són els perills potencials, com també la naturalesa i l’origen d’aquests perills.
Per obtenir aquesta informació, els processos de producció han de ser observats de prop durant totes les fases del seu funcionament.
L’Agència Canadenca d’Inspecció Alimentària qualifica la probabilitat de presentació dels perills físics en funció del nivell de control que pot exercir l’operador alimentari per eliminar el risc. Els nivells de control estableixen els graus de risc següents:
– Baix risc. S’han establert bones mesures de control, però hi pot haver infraccions menors.
– Risc mitjà. S’han establert algunes mesures de control, però hi ha inconsistències.
– Alt risc. El control és baix i hi ha un grau important de no compliment de les mesures de control.
La Food and Drug Administration (FDA) classifica els cossos estranys en tres grups (de perill greu a perill baix), segons el perjudici que poden provocar en els consumidors.
També hi ha una classificació segons la clínica que poden originar els cossos estranys en el consumidor:
– Perills aguts. Els efectes importants s’esdevenen dins del dia de la ingesta.
– Perills subaguts o crònics. Els efectes duren més d’una setmana.
Per tant, s’ha de seguir un procediment més estricte que el de la regla de 7 a 25 mil·límetres de la FDA. Una peça de plàstic de 30 mil·límetres en un pot de salsa de pasta o uns terrossos durs de midó de 5 mil·límetres en aliments per a nadons, malgrat fugir de l’interval assenyalat, segurament generaran problemes. D’entrada tots els casos afectaran la confiança del consumidor. Concretament, per a lactants i grups de risc s’aplica el límit de 2 mil·límetres en la mida dels cossos estranys (els cossos inferiors a aquesta mida no suposen un perill potencial).
El tipus d’activitat ha de ser determinant per definir els mètodes que s’han d’aplicar. En qualsevol cas no es pot dur a terme una única acció. Cal implementar tot un conjunt de mesures:
- Inspeccionar les matèries primeres i els ingredients i tenir presents els objectes que es poden incloure en la collita.
- Seleccionar i assegurar que els proveïdors de matèries primeres certifiquin l’aplicació de controls sobre els perills físics. Desenvolupar especificacions possibles de complir i controls de tots els ingredients i components. És recomanable complementar-ho amb auditories sobre els proveïdors.
- Assegurar la idoneïtat de les instal·lacions d’emmagatzematge: els llums han d’estar protegits davant d’un possible trencament; s’ha de realitzar un control de plagues efectiu. Treballar amb contenidors o embalatges de soldadura segellada per excloure les grapes i filferros.
- Establir sistemes de detecció i d’eliminació efectiva de riscos físics com ara l’ús de detectors de metall o imants per eliminar les partícules de metall (especialment en el procés de carnització i elaboració de productes carnis); o l’ús de sistemes de raigs X i de microones de baixa potència per detectar materials no metàl·lics. La tecnologia emprada ha de venir determinada pel tipus de producte (translúcid, envasat en un contenidor opac, etc.).
Els detectors de metalls. Permeten trobar fragments de picadores trencades, agulles, cargols o fragments dels clips. Els detectors de raigs X permeten identificar metalls, pedres, ossos, fragments de vidre, etc., i objectes generats en la línia d’envasament, com plàstics durs o tefló. Tots dos sistemes poden detectar el producte després del procés d’emplenament. També s’utilitzen imants per capturar partícules ferromagnètiques.
Microones. La transmissió de microones de baixa potència s’aplica a emulsions i productes bombables. Es mesuren les propietats dielèctriques del flux d’aliment que passa per l’equip de processament. Els materials estranys produeixen una desviació de l’estàndard i l’activació d’una unitat de rebuig pneumàtica. El sistema no només detecta objectes estranys més densos sinó també errors de procés com ara grumolls de midó en aliments per a nadons. Els sensors de microones s’instal·len just abans de l’envasament de l’aliment, amb la finalitat de cobrir totes les canonades.
Imatges. Hi ha sistemes de detecció basats en imatges (sistemes de classificació òptica a diverses longituds d’ona visibles –ultraviolat, infrarojos, multiespectral) o en què s’utilitzen imatges tractades a través de programes que permeten fer exploracions ràpides del producte.
- Oferir formació contínua als empleats que participen en cada una de les fases del procés de producció, inclòs l’envasament, l’emmagatzematge, el transport (especialment el transport a granel i la recuperació de la mercaderia després d’un accident de trànsit) i a les persones responsables del manteniment dels equips (cintes transportadores, peces de màquines, peladores i talladores de vegetals, etc.).
Els perills físics els han d’assumir, formant equip, els responsables de qualitat, producció, adquisició i manteniment. Si es detecten cossos estranys, és recomanable informar-ne el personal amb la finalitat d’aconseguir-ne la màxima implicació.
El Pla de mantenimentha d’establir de manera clara el sistema de control d’eines trencables, filtres i garbelles.
- Si s’aplica un sistema d’APPCC, cal identificar adequadament quins són els punts de control crític, desenvolupar-lo amb rigor i implementar-lo correctament, de manera que el control sigui efectiu.
Determinar llindars per a esdeveniments rars com l’aparició de cossos estranys és difícil. Es recomana establir procediments de calibratge amb l’enregistrament i verificar periòdicament el funcionament adequat dels dispositius i detectors de cossos estranys. Per als cossos estranys no hi ha un llindar acceptable ni es produeix l’efecte dilució.
- Tenir molt present a quin consumidor van adreçats els productes, o qui en pot ser el consumidor, de manera que sigui possible plantejar-se escriure algun tipus d’avís a l’etiqueta.
Implementar un pla de traçabilitat que permeti detectar on s’ha incorporat el cos estrany i, alhora, que també permeti arribar al proveïdor o al client si escau.