Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Dioxines (PCDD) i furans (PCDF)

El terme dioxines inclou un conjunt de compostos orgànics amb una estructura i toxicitat similars, format per més de dos-cents compostos que es poden agrupar en dibenzodioxines policlorades (PCDD) i dibenzofurans policlorats (PCDF). Les dioxines són compostos tricíclics clorats que abasten un grup de 75 dibenzodioxines (PCDD) i 135 dibenzofurans policlorats (PCDF). D’aquest conjunt de 210 compostos, s’ha considerat que 17 comporten riscos toxicològics.

Aquests compostos es generen de forma no intencionada en els processos de combustió o incineració en presència de clor i en processos de combustió incompleta de matèria orgànica, per exemple, quan es crema un bosc. Es generen en nombrosos processos industrials i són contaminants molt lipòfils i persistents en el medi ambient.

Aquests compostos orgànics es troben al medi ambient com a mescles de diferents congèneres, i la seva toxicitat individual pot canviar de l’ordre de mil vegades entre els diferents compostos. El congènere més tòxic és la 2,3,7,8-tetraclorodibenzo-p-dioxina (TCDD).

Les dioxines i els furans són contaminants orgànics persistents (COP) inclosos en el Conveni d’Estocolm.

El 1998 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir una ingesta diària tolerable (IDT) en un interval d’1 a 4 pg/kg de pes corporal. El 2001 el JECFA (Comitè Mixt FAO/OMS d’Experts en Additius i Contaminants Alimentaris) va establir una ingesta de seguretat mensual de 70 pg/kg de pes corporal/mes. El 2005, per poder avaluar conjuntament totes les substàncies amb efecte tòxic de dioxines, l’OMS va establir uns factors d’equivalència toxicològics per a dioxines, furans i bifenils policlorats (PCB) similars a les dioxines, i els valors s’expressen segons pg OMS-TEQ/g -picograms de toxiequivalents per gram-. El 2015, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va establir una ingesta setmanal tolerable (IST) de 14 pg OMS-TEQ/kg pc i setmana. El mateix organisme, el 2018, va establir una IST de 2 pg OMS-TEQ/kg pc i setmana.

L’exposició a altes concentracions d’aquests compostos pot causar lesions cutànies, tals com cloracne i taques fosques, així com alteracions funcionals hepàtiques. L’exposició prolongada s’ha relacionat amb malalties cardiovasculars, alteracions immunitàries, del sistema nerviós en desenvolupament, alteracions del sistema endocrí i de la funció reproductora. També poden provocar càncer. L’Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC) classifica el compost més tòxic de les PCDD, la 2,3,7,8-tetraclorodibenzo-p-dioxina (TCDD), dins del grup 1, com carcinògens per als humans.

El fetus és particularment sensible a l’exposició a les dioxines. Alguns individus o grups d’individus poden estar exposats a majors concentracions de dioxines a causa de les seves dietes o la seva feina (per exemple, treballadors de la indústria dels herbicides, o de plantes d’incineració i abocadors de deixalles perilloses).

Les dioxines i els furans no són produïts a escala industrial ni tenen un ús tecnològic. Es formen de manera no intencionada en diversos processos industrials i tèrmics, i durant la crema de certs residus si el procés no es controla adequadament, atès que s’alliberen al medi ambient. Degut a les seves propietats lipofíliques i la seva resistència a la degradació, les dioxines i els furans tendeixen a acumular-se en el teixit adipós animal on es bioacumulen i biomagnifiquen a la cadena tròfica, i s’incorporen a la cadena alimentària.

El consum d’aliments és la principal via d’exposició de la població a les dioxines, atès que representa fins a un 90% de l’exposició total.

D’acord amb les dades de l’Estudi de dieta total a Catalunya, al 2017, la ingesta de dioxines va disminuir un 89% respecte de l’any 2000 i un 17% respecte de l’any 2008.

Tot i que les dioxines ja eren conegudes des de finals del segle XIX, fins al 1957 no es van descriure els seus efectes tòxics, i més concretament els episodis de cloracne descrits en treballadors que manipulaven productes orgànics clorats. També l’any 1957 es va identificar, en un pinso d’aus als Estats Units d’Amèrica, el 2,3,7,8,9-hexaclorodibenzo-p- dioxina, que es va relacionar amb una afecció desconeguda fins al moment que havia causat una mortalitat elevada en les aus alimentades amb aquest pinso.

A Europa, un dels incidents amb més ressò es va produir a Bèlgica l’any 1999, on degut a una partida contaminada de pinso animal es va haver de procedir amb una retirada de carn de pollastre i ous del mercat, i de productes que continguessin més de un 2% d’ou procedent de Bèlgica.

Una altra polèmica sobre la presència d’aquests contaminants en aliments va tenir lloc a principis del 2004 arran de la publicació de les dades d’un estudi sobre la contaminació dels salmons, publicat a la revista Science. La contaminació a Irlanda de pinsos amb gasos provinents de la combustió d’olis durant l’assecatge del pinso va provocar la contaminació per dioxines de la carn de porc amb concentracions cent vegades superiors al nivell màxim permès a la UE. Aquest fet va fer que Irlanda retirés tota la carn de porc distribuïda al mercat intern i extern produït al país a causa de la gravetat de la contaminació.

Segons les dades del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), entre el 2020 i el 2024 s’han produït sis alertes per presència de dioxines en aliments a Europa, relatives principalment a pinsos animals.

El peix i altres productes d’origen animal representen aproximadament el 80% de l’exposició a través de la dieta. Les dioxines es troben majoritàriament en aliments amb elevat contingut en greix com carn i fetge de boví, oví, aus de granja, porc, peix i olis de peix, llet i productes lactis, ous, greix animal, olis i greixos vegetals.

Les dioxines i els furans són contaminants orgànics persistents (COP), i evitar la presència d’aquests contaminants en els aliments resulta una tasca complicada ja que es troben omnipresents en el medi, i cal basar-se en metodologies preventives. La FAO/OMS va emetre l’any 2006 un codi de bones pràctiques per a la prevenció i reducció de dioxines i PCB en aliments i pinsos, on recomana identificar les possibles fonts de contaminació (com és el cas d’emissions industrials), l’ús de bones pràctiques de fabricació (per evitar l’emissió de dioxines) i una correcta vigilància i control per a monitorar els nivells de dioxines en aliments i pinsos.

En aquest sentit, des de l’any 2002 s’han publicat diverses recomanacions relatives a la reducció de la presència de dioxines, DL-PCB i NDL-PCB als aliments i als pinsos, per a les quals es determinen llindars per a la intervenció a fi d’estimular un plantejament proactiu. Quan els continguts d’aquests contaminants superin els llindars especificats per a la intervenció, els estats membres, en cooperació amb els operadors, iniciaran investigacions per determinar la font de contaminació i adoptaran mesures per reduir-la o eliminar-la.