La melamina (2,4,6-triamino-1,3,5-triazina) és un compost químic principalment provinent de la producció de resines utilitzades per fabricar laminats, plàstics i recobriments emprats en materials en contacte amb els aliments. També s’ha utilitzat per a la fabricació de materials retardants de flama. A més, és un metabòlit de la ciromazina, un medicament veterinari i pesticida.
També pot estar present als aliments com a conseqüència de l’adulteració, ja que la melamina, rica en nitrogen, s’addiciona de manera fraudulenta als productes alimentaris per augmentar-ne aparentment el contingut proteic. La melamina es degrada a amelina, amelida i àcid cianúric, que en causen la toxicitat.
L’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) va classificar l’any 2019 la melamina com a possible carcinogen per als humans (grup 2B).
El Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos de la Comissió Europea va establir una ingesta diària admissible (IDA) per a la melamina de 0,5 mg/kg que, posteriorment, a l’abril del 2010, va ser revisada i reduïda per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), a una IDA de 0,2 mg/kg.