Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

El mercuri és un metall ubic, present al planeta en diferents formes químiques: mercuri elemental, sals inorgàniques i mercuri orgànic, cada una de les quals té una determinada toxo-cinètica i uns determinats efectes sobre la salut. Aproximadament un terç del mercuri alliberat al medi ambient té un origen natural, per erosió de roques que en contenen o per emissions volcàniques. Les altres dues terceres parts tenen un origen antropogènic, com la combustió de carbó i petroli, la incineració de residus, l’extracció d’or, i la producció de productes químics.

La toxicitat del mercuri depèn de la forma química en la qual és present: les  formes orgàniques són més tòxiques que les formes elemental (metall) o sals inorgàniques. El metilmercuri (CH3Hg+) és la forma més tòxica dels compostos orgànics.

L’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) va classificar l’any 1993 els compostos de metilmercuri com a probablement carcinògens per als humans (grup 2B) i va dictaminar que el mercuri i els seus compostos inorgànics no es poden classificar per la seva carcinogenicitat (grup 3).

El Comitè Mixt FAO/OMS d’Experts en Additius i Contaminants Alimentaris (JECFA) va establir l’any 2004 una ingesta setmanal tolerable provisional (ISTP) per al metilmercuri d’1,6 µg/kg pes corporal / setmana. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va realitzar una nova avaluació el 2012 amb les últimes dades científiques disponibles, i va establir una ingesta setmanal tolerable (IST) per al metilmercuri d’1,3 µg/kg pes corporal / setmana.

El mercuri afecta el sistema nerviós, els ronyons i el fetge, i també pot augmentar el risc d’infart. Entre els efectes neurològics, associats majoritàriament al metilmercuri, es poden observar anomalies en el desenvolupament fetal, danys sensorials i alteracions del cervell i del sistema nerviós, que es manifesten amb insomni, canvis de caràcter, pèrdua de memòria o al·lucinacions. La població més vulnerable són els nens i les dones embarassades o en edat fèrtil. Com a conseqüència del pas del metilmercuri a través de la placenta es poden trobar en els fetus concentracions fins a 30 vegades superiors a les de la mare.

Tot el mercuri emès es troba en forma elemental o inorgànica, i es diposita en sòls i aigües. En el medi aquàtic, certs microorganismes tenen la capacitat de transformar el mercuri elemental i inorgànic en formes orgàniques, principalment metilmercuri. El metilmercuri és la forma química més tòxica i la més fàcilment absorbible pels organismes vius, ja que és altament liposoluble, i també presenta una gran capacitat de fixació a les proteïnes.  Això fa que presenti un grau elevat de bioacumulació i bio-magnificació a través de la xarxa tròfica. Així, els peixos predadors com el tauró, el peix espasa i la tonyina en poden acumular grans quantitats.

Durant el 2019, es van produir 79 notificacions d’alerta per mercuri a Europa, pràcticament totes relacionades amb peix i productes de la pesca.

Segons les dades del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), entre els anys 2020 i 2024 a Europa s’han comunicat 117 notificacions d’alerta per la presència de mercuri en aliments, pràcticament totes relacionades amb peix i productes de la pesca.

El mercuri s’acumula en els organismes marins. El 90% d’aquest mercuri es troba en forma de metilmercuri. Les concentracions més elevades es troben en les espècies situades a la part més alta de la cadena tròfica, grans predadors com ara el tauró, el peix espasa i la tonyina. Les formes inorgàniques es troben en vegetals i animals terrestres. Plantes com el panís, el blat, els pèsols i els llegums en general tenen nivells de mercuri molt baixos. Els fongs tenen la capacitat d’acumular mercuri si es conreen en sòls contaminats.

D’acord amb l’Estudi de dieta total a Catalunya, els nivells més elevats es detecten en peix i marisc. El peix blau contribueix en un 57% a la ingesta de metilmercuri, principalment pel consum de tonyina enllaunada. El peix blanc representa un 32% de la ingesta de metilmercuri, amb el lluç com a principal responsable. Els crustacis i el marisc representen el 8% de la ingesta.

  • El mercuri normalment es troba en la matèria primera i en resulta impossible l’eliminació; per tant, per prevenir-ne la presència en el producte final, és imprescindible el control de matèries primeres, el control de l’aigua de processament, la vigilància de fonts d’emissió properes i la verificació del compliment dels límits màxims en aliments.

 

  • Cal incorporar aquest perill en els plans d’HACCP i verificar el compliment dels límits màxims en aliments.