Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

La zearalenona és una micotoxina produïda per diverses espècies del gènere Fusarium, especialment F. graminerarum, i també F. culmorum, F. equiseti i F. verticillioides. Aquestes espècies infecten els cereals abans de la collita, i el creixement i la producció de toxines ocorren en condicions d’humitat i temperatura elevades durant el cultiu i després de la collita, així com en males condicions d’emmagatzematge.

La presència de zearalenona és comuna al blat de moro, tot i que també es pot trobar en ordi, civada, blat, arròs i soja. La zearalenona és una toxina termoestable que pot suportar temperatures de fins a 150 °C.

L’any 2000, el Comitè Mixt d’Experts en Additius Alimentaris (JECFA) va establir una ingesta diària tolerable màxima provisional (IDTMP) per a la zearalenona de 0,5 μg/kg de pes corporal, amb un factor de seguretat de 100. El mateix any, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) també va establir una ingesta diària tolerable temporal (IDTt), però de 0,2 μg/kg de pes corporal aplicant un factor de seguretat de 200. L’any 2011, l’EFSA va fer una reavaluació, en què va establir una ingesta diària tolerable (IDT) de 0,25 μg/kg de pes corporal per a la zearalenona i el conjunt de les seves formes modificades, d’acord amb els efectes estrogènics en porcs.

L’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) va determinar l’any 1993 que la zearalenona no és classificable quant a la seva carcinogenicitat en humans (grup 3) perquè no hi ha evidència de carcinogenicitat, mutagenicitat ni genotoxicitat.

La zearalenona és absorbida i metabolitzada ràpidament al tracte gastrointestinal, de manera que forma diferents metabòlits. La zearalenona i els seus metabòlits tenen efectes estrogènics, especialment sobre la reproducció, la fertilitat i la supervivència embrionària.

La població de risc principal són les dones, els fetus i els infants de curta edat.

Les espècies del gènere Fusarium es troben de forma ubiqua i infecten els cultius en els camps de conreu. Les condicions d’alta humitat i temperatura moderada, presents durant la floració dels cultius, afavoreixen el creixement d’aquests fongs i la formació de zearalenona. Durant l’emmagatzematge, si aquest no es fa en condicions adequades, la concentració de la micotoxina pot incrementar.

Segons les dades del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), des del 2012 s’han notificat tretze alertes per presència de zearalenona en pinsos o aliments distribuïts a Europa. En onze dels casos, el producte eren cereals o productes derivats i, en la gran majoria, era blat de moro. F. graminerarum produeix zearalenona juntament amb desoxinivalenol; així, en sis de les alertes esmentades s’ha detectat aquesta copresència, i també s’ha assenyalat la possible relació d’ambdues substàncies amb brots de micotoxicosi aguda en persones.

Segons el RASFF, entre el 2020 i el 2025 s’han notificat quatre alertes per presència de zearalenona en aliments. Els aliments implicats principals en aquestes alertes han estat cereals i productes de fleca, tot i que una d’elles es troba relacionada amb els additius alimentaris.

El blat de moro és la matèria primera principal que sol contaminar-se amb zearalenona, encara que també pot aparèixer en ordi, civada, blat, arròs, sorgo, soja, llavors de sèsam, fenc i ensitjats.

La zearalenona s’ha trobat en la llet de vaca en condicions experimentals. No obstant això, els productes d’origen animal no contribueixen significativament a l’exposició humana a la zearalenona. Es transmeten quantitats insignificants de residus de zearalenona i dels seus metabòlits a la llet de remugants i ous, però en músculs d’ovins que pasturen en camps molt contaminats s’han arribat a detectar 500 ppb d’aquesta micotoxina.

D’acord amb l’estudi de dieta total a Catalunya de 2008-2009 sobre micotoxines, se’n va detectar en els aliments següents: pa de motlle (42 % de mostres positives), aperitius de panís (23 %), aliments infantils (22 %), panís dolç (18 %), pasta (14 %), flocs de blat (13 %), cervesa (11 %) i altres aliments a base de cereals (<10 %).

La prevenció del creixement de fongs productors de zearalenona mitjançant l’aplicació de bones pràctiques agrícoles (BPA) des de la producció primària és considerada el millor enfocament per evitar o reduir-ne la presència en els aliments. El Codex Alimentarius de la FAO/OMS ha elaborat un codi de pràctiques per a la prevenció i reducció de micotoxines en cereals (CAC/RCP 51-2003), que fa èmfasi en la producció primària i l’emmagatzematge.

La Comissió Europea ha elaborat la Recomanació (2006/583/CE) sobre la prevenció i la reducció de les toxines de Fusarium en els cereals i els productes a base de cereals. La Recomanació aborda els factors clau per controlar la contaminació al camp: la rotació de cultius, la gestió del sòl, l’elecció de la varietat o híbrid vegetal i l’ús rigorós dels fungicides.

Els operadors d’empresa alimentària han d’assegurar que els seus sistemes d’autocontrol preveuen aquest perill i garanteixen que els productes que comercialitzen no superen els nivells que estableix la legislació.