Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Cronobacter sakazakii

Cronobacter sakazakii és un bacteri gramnegatiu, mòbil, no formador d’espores, anaerobi facultatiu, de forma bacil·lar, oxidasanegativa i catalasapositiva. Per la seva capacitat per formar biofilms i la seva resistència a la dessecació, es pot trobar àmpliament en sòls, aigües, vegetals i animals, amb potencialitat per créixer en un ampli rang de temperatures (6 °C – 47 °C) i a una temperatura òptima de 39 ºC.

Inicialment definit com l’espècie Enterobacter sakazakii,el 1980, va ser reclassificat el 2007 com a nou gènere ─Cronobacter spp. Aquest gènere està integrat actualment per 7 espècies: C. sakazakii, C. turicensis, C. malonaticus, C. muytjensii, C. dublinensis, C. universalis i C. condimenti. Tot i que totes les espècies poden, potencialment, causar malaltia a la població de risc, l’espècie més associada a brots de toxiinfecció d’origen alimentari és Cronobacter sakazakii.

C. sakazakii pot créixer en ambients amb un rang d’activitat d’aigua (aw) de 0,25 a 0,93, amb un valor òptim al voltant de 0,94. Aquesta capacitat li permet sobreviure en entorns amb baixa activitat d’aigua (aw), com aliments secs o en pols, i es manté viable fins que l’ambient esdevé més favorable. El rang de pH per al creixement de C. sakazakii és de 3,9 a 10, amb un pH òptim comprès entre 5 i 9. Aquesta àmplia tolerància li permet adaptar-se a diferents condicions, però el seu creixement és més favorable en ambients lleugerament àcids o neutres.

No se n’ha determinat la dosi infecciosa, però s’ha estimat que podria ser similar a la d’Escherichia coli O157:H7, és a dir, baixa (per exemple, de 10 a 100 organismes).

C. sakazakii pot causar infeccions greus com bacterièmia, meningitis, enterocolitis narcosant i meningoencefalitis necrosant, i pot arribar a causar la mort dels nounats infectats.

Els símptomes sovint són greus i poden incloure desnutrició, irritabilitat, icterícia, convulsions, hidrocefàlia i retard en el desenvolupament.

En general, C. sakazakii ha causat malalties en grups de persones de diverses edats. Els nounats i els infants menors de 2 mesos tenen major risc que altres grups d’edats. Entre els infants, els més vulnerables són els prematurs, els que tenen baix pes en néixer i els menors de 28 dies, així com els compromesos immunològicament. Pot afectar individus adults amb immunodepressió, però no causa malaltia en adults sans.

La transmissió es produeix, fonamentalment, per la ingestió d’aliments contaminats, tot i que també és possible la infecció a través de ferides o talls.

Si bé C. sakazakii s’ha detectat en diferents tipus d’aliments, les fórmules infantils s’han associat a la malaltia, ja que el bacteri pot ingressar a les fórmules mitjançant: a) els ingredients contaminats o el processament del producte; o b) la contaminació produïda durant la manipulació del contingut de la fórmula en la reconstitució per fer-ne ús.

El grup d’alt risc el formen els nounats i els lactants de menys de dos mesos de vida, i les infeccions són més greus en els lactants prematurs, els nadons de baix pes en néixer i els que presenten deficiència immunitària. En els nadons, la toxiinfecció pot produir bacterièmia, meningitis, enterocolitis necròtica i enterocolitis necrosant. La mortalitat per meningitis en menors d’un any pot arribar al 40%.

A tot el món es presenta una mitjana de menys de cinc casos anuals de malaltia per Cronobacter, però la incidència real probablement està subestimada. En els últims 50 anys s’han reportat 120 casos d’infeccions per C. sakazakii en nounats i 20 casos en adults, amb un total de 27 morts. Aproximadament, el 40% dels nounats amb infeccions invasives per Cronobacter ─meningitis o infeccions de la sang─ han mort.

Tres brots han estat reportats a tot el món: el 1998 a Bèlgica (12 infants, 2 defuncions), el 2001 als EUA (Knoxville, 49 infants) i el 2004 a França. El brot de França es va produir en cinc hospitals; es va relacionar amb el consum de fórmules de llet en pols per a lactants procedents d’EUA i va afectar 16 infants (2 defuncions).

A Espanya, durant l’any 2022 es va publicar una alerta per possible presència de C. sakazakii relacionada amb una llet infantil en pols procedent dels EUA, la qual no va tenir afectacions. L’última alerta a Espanya es va produir el 2023, a Catalunya, per la possible presència d’aquest bacteri en un aliment d’ús mèdic, semblant a la llet en pols infantil, la qual cosa tampoc no va tenir afectacions.

C. sakazakii és capaç de sobreviure durant llargs períodes ─almenys 2 anys─ en ambients poc humits, com els aliments deshidratats.

La toxiinfecció per C. sakazakii s’associa principalment a aliments secs, com cereals, farinetes, preparats deshidratats per a lactants, tes i herbes per a infusions, o aliments deshidratats per a usos mèdics especials, entre d’altres.

La contaminació d’aquests preparats per a lactants es pot produir a causa d’ingredients contaminats o durant la seva reconstitució i manipulació.

També ha estat aïllat en diversos aliments d’origen animal, fumats i congelats.

  • Aplicar bones pràctiques de manufactura i higiene per fer front a les diverses possibilitats de contaminació en els processos de fabricació dels productes alimentosos.
  • Per la naturalesa ubiqüitària de sakazakii, és necessari controlar-ne la presència en els ambients de producció de fórmules en pols per a nadons.
  • Establir criteris estrictes d’acceptació de matèries primeres que formen part de les preparacions en pols.
  • Establir criteris d’higiene molt estrictes a les línies de producció de preparats en pols per al control d’Enterobacteriaceae.
  • Completar el mostreig recomanat per la normativa per tal d’augmentar-ne l’eficàcia, tenint en compte que això per si sol no pot garantir la seguretat dels productes.
  • Evitar el pooling (test per agrupament de mostres per a les anàlisis microbiològiques) quan s’implementa el mètode de detecció de Cronobacter