- cereus pot provocar dos tipus de toxiinfeccions alimentàries, normalment de caràcter lleu: la síndrome emètica, que es relaciona amb la ingesta de toxines preformades en aliments, i la síndrome diarreica, que es produeix per la proliferació del bacteri en el tracte gastrointestinal.
La síndrome emètica es produeix per la ingestió de toxines termoestables preformades en els aliments contaminats i es caracteritza per l’aparició de nàusees i vòmits que es poden manifestar entre 30 minuts i 6 hores després del consum d’aliments contaminats. A més, també hi pot haver rampes abdominals i/o diarrea. En general, la durada dels símptomes és de menys de 24 hores.
La síndrome diarreica es produeix per la ingestió d’espores en aliments com verdures i carns que alliberen toxines en les vies gastrointestinals i que causen diarrea aquosa i dolor abdominal després de 6-15 hores de consumir l’aliment implicat. Les nàusees poden acompanyar la diarrea, però el vòmit es produeix en rares ocasions. Els símptomes persisteixen durant 24 hores en la majoria dels casos.
La dosi per produir un quadre emètic és de 105 a 108 B. cereus per gram d’aliment. El microorganisme produeix la toxina al final de la fase de creixement. Atès que la toxina és resistent a la calor, es pot donar el cas que en aliments tractats tèrmicament el microorganisme s’elimini, però que la toxina es mantingui.
La dosi infectiva per produir un quadre diarreic varia entre 104 i 1011 en funció de la virulència de la soca. En general, es considera que una concentració de 104 espores o cèl·lules per gram d’aliment pot suposar un risc per a la salut.
A banda d’aquestes dues formes clàssiques d’intoxicació alimentària, B. cereus també pot causar infeccions greus i sistèmiques en determinades poblacions de risc, especialment en pacients amb immunodepressió o amb altres patologies prèvies. Aquestes infeccions inclouen quadres com sèpsia, enterocolitis necrosant, hepatitis fulminant, encefalopatia i abscés cerebral. Aquestes formes greus poden provocar la mort i afecten especialment nadons prematurs, nadons, adults joves i pacients amb malalties hematològiques, cirrosi o malaltia de Crohn tractada amb immunosupressors.
És important destacar que aquestes infeccions greus per B. cereus no es classifiquen dins de les síndromes diarreiques o emètiques, ja que no estan causades per les toxines alimentàries associades a aquestes intoxicacions. Es tracta, en canvi, d’infeccions invasives que afecten de manera sistèmica i que requereixen una resposta mèdica específica i urgent per la gravetat del quadre.