Les ciguatoxines (CTX) són unes toxines produïdes per les microalgues dinoflagel·lades Gambierdiscus toxicus, que s’acumulen en els peixos i mariscs d’aigües tropicals que s’alimenten d’aquestes algues. Són neurotoxines solubles en lípids, estables davant la calor i resistents a l’àcid. Les ciguatoxines activen els canals del sodi a les membranes cel·lulars, fet que augmenta la permeabilitat als ions de sodi i despolaritza la cèl·lula nerviosa.
Les ciguatoxines són termoestables, per la qual cosa no s’eliminen en cuinar-les, ni tampoc és efectiva ni la congelació ni la depuració dels peixos i mariscs contaminats. A més, són incolores, inodores i insípides, cosa que en dificulta la detecció en els aliments. La intoxicació pel consum de peix, anomenada “ciguatera” o “ciguatera fish poisoning” (CFP), està associada al consum de peixos que mitjançant la dieta han acumulat ciguatoxina. Les ciguatoxines s’acumulen en el peix que les ingereix directament (peix de roca) o en els seus depredadors, on aquesta acumulació assoleix nivells més elevats. S’estima que es produeixen entre 20.000 i 500.000 intoxicacions anuals de ciguatera a tot el món. La ciguatera és endèmica de les regions tropicals i subtropicals.