Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Clostridium difficile

Clostridium difficile és un bacil grampositiu, anaerobi estricte i formador d’espores, àmpliament distribuït en el medi ambient, incloent el sòl, i també en el tracte intestinal de les persones. Les espores d’aquest microorganisme són extremadament resistents i poden sobreviure durant mesos i fins i tot anys en condicions ambientals adverses.

La dosi infectiva de C. difficile varia segons la susceptibilitat individual i l’estat de salut de cada persona. Es calcula que entre el 3% dels adults sans i fins al 66% dels lactants poden estar colonitzats per aquest bacteri sense presentar símptomes. Aquesta colonització asimptomàtica és un factor clau en la transmissió del patogen.

Respecte dels factors intrínsecs, el pH òptim per al creixement de C. difficile i la producció de toxines es troba entre 6,5 i 7,0, tot i que el rang de creixement es troba entre 6 i 7,5. La temperatura òptima de creixement és de  37°C. C. difficile pot sobreviure en condicions de baixa activitat d’aigua.

La colitis per Clostridium difficile (CDI) és una infecció intestinal que es manifesta quan la flora intestinal normal es veu alterada per l’ús d’antibiòtics. Aquesta alteració permet que C. difficile es multipliqui i produeixi dues exotoxines principals, conegudes com a toxina A i toxina B. Aquestes toxines s’uneixen als receptors de les cèl·lules intestinals.

Les infeccions per Clostridium difficile normalment es deuen a l’ús d’antibiòtics, i la majoria dels casos es presenten en un entorn sanitari.

Els símptomes de la infecció inclouen diarrea aquosa, colitis pseudomembranosa i pèrdua de pes. En casos greus, la infecció pot provocar la perforació del colon i sèpsia que pot comprometre la vida de la persona.

La CDI és considerada una de les infeccions nosocomials més comunes, amb una elevada morbimortalitat. La gent gran hospitalitzada és més susceptible a contraure la infecció.

No està determinat si la contaminació dels aliments es produeix a causa d’una mala higiene a les fàbriques de processament d’aliments o la presència directa de C. difficile en carns i altres aliments.

A Quebec, Canadà,  entre els anys 2003 i 2004, 7.421 persones hospitalitzades van ser subjectes a diarrees associades a C. difficile, presentant com a factors de risc edat avançada i romandre més de quatre dies en ambients hospitalaris. En el 36% dels casos, la infecció estava associada a l’administració de furoquinolines.

La mortalitat a Espanya entre 1999 i 2006 va ser de 159 defuncions per enterocolitis deguda a C. difficile. La taxa mitjana anual va ser de 0,46 defuncions per milió d’habitants, afectant d’igual manera a tots dos sexes, i els > 65 anys va ser el grup d’edat amb la mortalitat més elevada.

Durant el transcurs dels últims anys, no hi ha hagut cap alerta sobre aquest patogen notificada pel Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) en cap de les categories de productes alimentaris.

C. difficile s’ha detectat en diferents aliments, com mariscs i peixos, carns crues i processades, amanides, verdures i productes làctics (menys prevalent que a la resta d’aliments), per la qual cosa no es descarta que la contaminació pugui produir-se pel consum de qualsevol d’aquests aliments.

  • Higiene de les mans i ús de guants: és fonamental que el personal sanitari practiqui una higiene de mans rigorosa, utilitzant sabó i aigua, ja que els desinfectants a base d’alcohol no són efectius contra les espores de  difficile. L’ús de guants és també essencial, però no substitueix la necessitat de rentar-se les mans.
  • Gestió de residus contaminats: gestió adequada de residus contaminats i desinfecció de superfícies i objectes per evitar la propagació de les espores.
  • Limitació de l’ús d’antibiòtics: reduir l’ús d’antibiòtics, especialment els de gran espectre, que alteren la flora intestinal i faciliten la propagació de  difficile.

AESAN. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Informe del comité científico sobre la protección de peligros biológicos de interés en seguridad alimentaria (2022).

EFSA. European Food Safety Authority. The European Union One Health 2022 Zoonoses Report. EFSA Journal (2022).

European Commission. Alert and Cooperation Network. Annual Report (2023).

European Commission. The Rapid Alert System for Food and Feed – Annual Report (2020).

FDA. US Food and Drug Administration. Bad Bug Book Handbook of Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins (2a ed.) (2012).

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Gobierno de España. Informe de las resistencias antimicrobianas en bacterias zoonósicas e indicadoras de personas, animales y alimentos en 2020 (2020).

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Gobierno de España. Informe de Zoonosis «Una sola salud» (2022).

Altres:

Czepiel, J. et al. Clostridium difficile infection: review. European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases 2019 (38):1211-1221.

Magdesian, K. G. Clostridium difficile Infection. Current Therapy in Equine Medicine 2003(166).

Kouhsari, E. et al. Clostridium difficile infection: A review. Reviews and Research in Medical Microbiology 2018 (29):103-109.

Gould, L. H. & Limbago, B. Clostridium difficile in food and domestic animals: a new foodborne pathogen? Clin Infect Dis 2010 (51):577-582.

Kelly, C. P. & LaMont, J. T. Clostridium difficile–more difficult than ever. N Engl J Med 2008 (359): 1932-1940.

Pepin, J. Emergence of Fluoroquinolones as the Predominant Risk Factor for Clostridium difficile-Associated Diarrhea: A Cohort Study during an Epidemic in Quebec, 2005.

Pasquale, V. et al. Occurrence of toxigenic Clostridium difficile in edible bivalve molluscs. Food Microbiol 2012 (31):309-312.

Simango, C. & Mwakurudza, S. Clostridium difficile in broiler chickens sold at market places in Zimbabwe and their antimicrobial susceptibility. Int J Food Microbiol (124):268-270.

Candel-Pérez, C., Ros-Berruezo, G. & Martínez-Graciá, C. A review of Clostridioides [Clostridium] difficile occurrence through the food chain. Food Microbiol 2019 (77):118-129.