El nitrat és un compost relativament poc tòxic que es produeix de manera natural com a part del cicle del nitrogen. No obstant això, es considera que els seus metabòlits i productes de reacció, com ara el nitrit, l’òxid nítric i els compostos N-nitrosos, produeixen efectes adversos sobre la salut, com la metahemoglobinèmia i efectes sobre els sistemes vascular i pulmonar.
Els nitrats exerceixen un paper important en la nutrició i la funció de les plantes, i algunes, com l’enciam o els espinacs, els acumulen a les fulles en concentracions elevades. El nitrat també és un additiu conservador dels aliments i un contaminant de les aigües superficials i subterrànies. La principal font d’exposició per a les persones és la ingesta de verdures i, en menor grau, l’aigua i altres aliments.
El Comitè Científic de l’Alimentació de la Comissió Europea va establir una ingesta diària admissible (IDA) de 3,7 mg/kg de pes corporal el 1990, i la va confirmar el 1995. El Comitè Mixt FAO/OMS d’Experts en Additius Alimentaris (JECFA), el 2002, i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), l’any 2017, també la van confirmar.
Tot i que els nitrats no són carcinògens, l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) va establir l’any 2010 que els nitrats, ingerits en condicions que resulten en nitrosació endògena, són probablement carcinògens (grup 2A).