Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa és un bacteri gramnegatiu, de forma bacil·lar, aerobi estricte, i no formador d’espores, que es troba àmpliament distribuït en el medi ambient.

P. aeruginosa és un patogen oportunista associat a infeccions en animals i humans. Es considera un bacteri contaminant habitual de productes vegetals frescos, llet crua, carn i aigua. És un microorganisme que deteriora els aliments i, de vegades, causa brots alimentaris. S’aïlla freqüentment en superfícies de treball i, ocasionalment, en la pell i mucoses respiratòries de les persones i animals sans.

P. aeruginosa és un bacteri sensible als tractaments tèrmics i a la dessecació, i no tolera pH àcids. Per contra, és moderadament resistent a molts desinfectants, com ara el clor, de manera que si n’hi ha una elevada concentració, el desinfectant podria no destruir tots els microorganismes. Pot formar biofilms sobre superfícies, difícils d’eliminar. P. aeruginosa és resistent a altes concentracions de sal.

No se’n coneix la dosi infectiva, però se suposa que és alta.

La infecció de Pseudomonas aeruginosa en persones sanes de vegades pot provocar una gastroenteritis lleu, mentre que en persones sensibles, en particular els nens, pot causar una diarrea greu. En persones immunodeprimides pot causar també pneumònia, nefritis i septicèmia.

La població més vulnerable són els nens i les persones immunodeprimides.

Els efectes de la contaminació per P. aeruginosa són especialment greus en entorns hospitalaris, on pot afectar pacients crítics.

El forma principal de transmissió de P. aeruginosa és a través de la contaminació de l’aigua i els aliments contaminats.

A Europa s’han produït casos d’infeccions hospitalàries transmeses pels aliments, principalment fruitas i verdures. També s’ha descrit un cas per consum d’un menjar preparat per emportar a base d’algues a Itàlia l’any 2010. En països en vies de desenvolupament s’han descrit contaminacions per consum d’arròs, ametlles, sucs de fruita, verdures i espècies (condiments i herbes fresques).

Segons el Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) entre els anys 2020 i 2024 no es va produir cap alerta per Pseudomonas aeruginosa a la Unió Europea.

Els aliments associats a P. aeruginosa són les verdures crues, els aliments congelats, l’aigua envasada o de xarxa, els sucs de fruita i el menjar preparat.

  • Control de l’aigua: desinfecció d’aigües destinades a la indústria alimentària; control microbiològic de l’aigua envasada (absència en 250/ml).
  • Neteja i desinfecció de la xarxa de l’aigua i de les superfícies en contacte amb els aliments.
  • Control de la presència de biofilms.
  • Control microbiològic de verdures que s’han de consumir crues.

EFSA. European Food Safety Authority. The European Union One Health 2022 Zoonoses Report. EFSA Journal. (2022).

European Comission. Alert and Cooperation Network. Annual Report. (2023).

European Comission. The Rapid Alert System for Food and Feed – Annual Report (2020).

Altres

The Royal Society of Chemistry. The food safety hazard guidebook; 2008.

External Scientific Report. AIT Austrian Institute of Technology GmbH and Austrian Agency for Health and Food Safety GmbH (AGES). (2013) Food of plant origin: production methods and microbiological hazards linked to food – borne disease. Reference: CFT/EFSA/BIOHAZ/2012/01 Lot 1 (Food of plant origin with high water content such as fruits, vegetables, juices and herbs).

Tipus d'aliments