Clostridium perfringens és un bacil curt i rectangular, grampositiu, immòbil i amb la capacitat de formar espores. És anaerobi, però té capacitat per iniciar el creixement sense condicions rigoroses d’anaerobiosi (microaeròfila).
La temperatura òptima de creixement de C. perfringens se situa en un rang entre els 40 °C i 45 °C, i pot sobreviure en un ampli rang de temperatures (10-52 ºC). C. perfringens és un bacteri omnipresent, àmpliament distribuït en el medi ambient (sòl, sediments, aigües residuals, purins, superfícies vegetals) com també a la flora intestinal d’homes i animals.
El pH òptim per al seu creixement se situa entre 6,0 i 7, amb un rang de valors entre 5,0 i 8,3. Aquest bacteri té una activitat d’aigua (aw) òptima a 0,99 per al seu creixement, amb un límit inferior entre 0,95-0,97.
C. perfringens es classifica en cinc tipus principals (A, B, C, D i E) en funció de les toxines que produeix. Cada un d’aquests tipus pot produir un conjunt diferent de toxines que poden afectar diferents òrgans i teixits. La toxina alfa (α) ─una lecitinasa produïda, sobretot, pel tipus A─ i la toxina (β) (necrosant i termolàbil) ─produïda només pel tipus C─ són les toxines més importants per a la salut humana.