Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Fresques

Bacils gramnegatius, anaerobis facultatius, no mòbils i no formadors d’espores i que pertanyen a la família Enterobacteriaceae (com  Escherichia coli  i Salmonella spp). Hi ha quatre espècies de Shigella: Shigella sonnei, Shigella flexneri, Shigella boydii i Shigella dysenteriae. Són els agents causants de la shigel·losi o disenteria bacil·lar en humans. Algunes soques (Shigella dysenteriae)  produeixen l’enterotoxina Shiga,… veure detalls

,

És un bacteri tipus coc, Gram positiu, immòbil, anaerobi facultatiu, produeix fermentació làctica, catalasa i coagulasa positiva. Microscòpicament, S. aureus s’agrupa en parelles o agrupats. Les característiques de creixement són: interval de temperatura entre 6-48°C i òptim entre 35°C-41°C, pH entre 4-10 i òptim entre 6-7, aw igual o superior a 0,83. La producció de toxina és… veure detalls

Alertes i casos

• Carn d’aviram: el RASFF en va notificar 404 alertes, rebuigs a la frontera i notes informatives entre 2011 i 2013. Hi destaca la presència de:
– Salmonella spp.
– Campylobacter spp.
– Listeria en carn congelada.
– Yersinia enterocolítica.
– Clopidol (substància no autoritzada) en carn importada.
– Residus per sobre del LMR de medicaments autoritzats.

• Carn de vedell, anyell, porc, conill i altres espècies: el RASFF en va notificar 350 alertes, rebuigs a la frontera i notes informatives entre 2011 i 2013. Hi destaca la presència de:
– Salmonella.
– E. coli verotoxigen.
– Listeria en producte congelat.
– Staphylococcus.
– Adulteració de carn de vedella amb carn de cavall o porc.
– Substàncies no autoritzades (nitrofurans, cloramfenicol, etc.)
– Residus de medicaments autoritzats per sobre del LMR.
– Cadmi en carn de cavall i cérvol, i en fetges de boví, porc i cavall.
– Mercuri en carn de conill importada i ronyó de porc.
– Plom.
– Dioxines en fetge i carn d’anyell.
– Triquina en canals de porc originàries de Polònia.