El gènere Aeromonas spp. pertany a la família Aeromonadaceae (anteriorment classificat dins de Vibrionaceae) i està format per bacils gramnegatius, anaerobis facultatius i no esporulats. Dins del gènere d’Aeromonas spp. s’inclouen bactèries psicròfiles immòbils com A. salmonicida, i bactèries mesòfiles mòbils com A. hydrophila, A. caviae, A. veronii subsp. sobria, A. jandaei, A. veronii subsp. veronii i A. schubertii, les quals són considerades de risc per a la salut humana…. veure detalls
Les larves d’algunes espècies de nematodes (cucs rodons) de la família Anisakidae poden infectar les persones en ingerir peixos o cefalòpodes (com el calamar, el polp i la sèpia) crus o poc cuinats. Aquestes espècies comprenen Anisakis simplex (cuc de l’areng), Pseudoterranova decipiens, Contracaecum spp. i Hysterothylacium spp. Aquestes espècies de paràsits poden causar una… veure detalls
Bacillus cereus és un bacteri grampositiu, aerobi facultatiu que forma espores. Les espores de B. cereus estan àmpliament distribuïdes en el medi i s’aïllen freqüentment del sòl, la vegetació i una gran varietat d’aliments. Pertany a la família dels Bacillaceae, que durant molt de temps s’han considerat espècies diferents però que, segons els experiments d’hibridació… veure detalls
Els bacteris del gènere Brucella spp. són coccobacils immòbils gramnegatius, aerobis estrictes, intracel·lulars facultatius que no produeixen càpsules o espores. El creixement de Brucella es produeix en un rang de temperatura entre 20°C i 40°C, amb una temperatura òptima de 34°C, i en un rang de pH entre 6,6 i 7,4. L’activitat d’aigua (aw) òptima per… veure detalls
Els bacteris del gènere Campylobacter spp. pertanyen a la família Campylobacteraceae. Són microorganismes amb forma d’espiral, microaeròfils i termotolerants, que presenten un creixement òptim a una temperatura de 41,5 °C, un pH entre 6,5-7,5, i una activitat d’aigua (aw) de 0,99. A més, toleren una concentració de sal de fins al 0,5%. El seu creixement es veu inhibit quan les temperatures són… veure detalls
Clostridium botulinum és un bacil anaerobi grampositiu que forma espores altament resistents i produeix una neurotoxina extremadament potent. C. botulinum es troba àmpliament distribuït a la naturalesa, inclosos sòls, aigües estancades, vegetals en descomposició, així com en el tracte intestinal de mamífers, crancs i mol·luscs bivalves. La temperatura òptima per al seu creixement es troba… veure detalls
Clostridium difficile és un bacil grampositiu, anaerobi estricte i formador d’espores, àmpliament distribuït en el medi ambient, incloent el sòl, i també en el tracte intestinal de les persones. Les espores d’aquest microorganisme són extremadament resistents i poden sobreviure durant mesos i fins i tot anys en condicions ambientals adverses. La dosi infectiva de C…. veure detalls
Clostridium perfringens és un bacil curt i rectangular, grampositiu, immòbil i amb la capacitat de formar espores. És anaerobi, però té capacitat per iniciar el creixement sense condicions rigoroses d’anaerobiosi (microaeròfila). La temperatura òptima de creixement de C. perfringens se situa en un rang entre els 40 °C i 45 °C, i pot sobreviure en un… veure detalls
Coxiella burnetii és un bacteri intracel·lular, gramnegatiu, que pot sobreviure a l’exterior de les cèl·lules formant un cos similar a una espora resistent i molt virulenta. Coxiella burnetii és resistent a pH àcid, temperatures elevades, a la refrigeració i congelació, a concentracions elevades de sal (salinitat 10%) i a la dessecació. Per tant, pot sobreviure llargs… veure detalls
Cronobacter sakazakii és un bacteri gramnegatiu, mòbil, no formador d’espores, anaerobi facultatiu, de forma bacil·lar, oxidasanegativa i catalasapositiva. Per la seva capacitat per formar biofilms i la seva resistència a la dessecació, es pot trobar àmpliament en sòls, aigües, vegetals i animals, amb potencialitat per créixer en un ampli rang de temperatures (6 °C –… veure detalls