Mapa Perills

Mapa de Perills Alimentaris

Preparats per a lactants/Aliments infantils

És un bacteri tipus coc, Gram positiu, immòbil, anaerobi facultatiu, produeix fermentació làctica, catalasa i coagulasa positiva. Microscòpicament, S. aureus s’agrupa en parelles o agrupats. Les característiques de creixement són: interval de temperatura entre 6-48°C i òptim entre 35°C-41°C, pH entre 4-10 i òptim entre 6-7, aw igual o superior a 0,83. La producció de toxina és… veure detalls

,

La zearalenona (ZEA) és una micotoxina produïda per espècies del gènere Fusarium, sobretot F. graminerarum i F. culmorum. Aquesta micotoxina es produeix quan les condicions d’humitat de l’aliment són molt altes, com per exemple durant el seu conreu 1, 2. La ingesta diària tolerable és de 250 ng/kg pes corporal 1, per a la zeralenona i el conjunt de les seves… veure detalls

Alertes i casos

El RASFF en va notificar 3 alertes, rebuigs a la frontera i notes informatives entre 2011 i 2013 per presència d’un al•lergen no declarat, Salmonella i Cronobacter sakazakii. Hi destaca una alerta de 2012 per infecció de Salmonella d’Oranienburg, amb 16 nens afectats. La causa en va ser un ingredient (galactooligosacàrid, GOS) contaminat procedent de Corea del Sud.